Nieuws

Fûgelwacht Aldwâld - Earrebarren overgebracht naar Fûgelpits

Na ruim 10 jaar hadden we dit jaar voor het eerst een span earrebarren op het earrebarrenêst aan de Sânwielen. In ons nieuwsitem van 12 april j.l. hebben we daar nog aandacht aan besteed. Afgelopen donderdag 7 mei bleek dat beide ouderdieren gewond waren aangetroffen langs de Lauwersmeerweg. De vogels zijn samen met de jongen (die door de brandweer uit het nest zijn gehaald) overgebracht naar de Fûgelpits te Moddergat.

Op de website 'Nieuws uit Kollum' staat een beeldverslag:(https://nieuwsuitkollum.nl/brandweer-redt-ooievaarsfamilie-in-kollum/

Het is niet duidelijk hoe beide ouderdieren tegelijkertijd gewond hebben kunnen raken. Mogelijk zijn ze bij het zoeken naar eten opgeschrokken, de weg over gevlogen en door een vrachtwagen geraakt. Het alternatief is mogelijk nog ondenkbaarder en dat is dat ze  zijn beschoten. 

Wij hebben contact gehad met de Fûgelpits. Het blijkt dat bij het mannetje de rechtervleugel op 2 plekken kapot is. Bij het vrouwtje is de linkervleugel op 3 plekken kapot. Medewerkers van de Fûgelpits hebben de vleugels gespalkt. Of de vogels uiteindelijk ook weer kunnen vliegen is afwachten. De beide kuikens waren tezeer onderkoeld en zijn kort na binnnenkomst bij de Fûgelpits overleden. 

Hieronder foto's zoals wij ze hebben ontvangen van de Fûgelpits. Omdat de gebroken vleugels nogal schokkend zijn om te zien, zijn die foto's hier in zwart-wit weergegeven.

Op de facebookpagina van de Fûgelpits is ook nog een nieuwsbericht verschenen, te bereiken via de navolgende link: https://nl-nl.facebook.com/fugelpits/posts/3227197697292491?__tn__=-R

Ringegevens

In de Fûgelpits bleek dat het vrouwtje is geringd. Uit de ringegevens volgt dat zij vier jaar terug (als kuiken) is geringd in Earnewâld.

Onze dank!

Tot slot willen we hier uitdrukkelijk onze dank en waardering uitspreken voor de medewerkers van de Fûgelpits, de vrijwillige brandweer Kollum en de oplettende omstanders!

Lid worden van onze vogelwacht

Nu lid worden