Nieuws

Fûgelwacht Aldwâld - Eerst het goede nieuws...

Dat heeft alles te maken met het erg natte voorjaar. Als we de meteorologen mogen geloven dan is het in 26 jaar niet zo nat geweest en in 8 jaar niet zo koud. De vogels lijkt het niet te deren, sterker... ze varen er wel bij. Binnen ons rayon staat de teller inmiddels op 90 span kievit (nesten + broedparen), 28 span scholekster, 37 span tureluur en ook 37 span grutto.

Het aantal kievitten en scholeksters is daarmeee nog redelijk gelijk aan vorig jaar, met name het aantal broedparen grutto (+12) en tureluur (+8) is duidelijk hoger. De predatie blijft binnen de perken. Van de grutto's zijn er heel weinig nesten verloren gegaan en dat geldt ook voor de kievit en tureluur. Van de scholeksters gaan verhoudingsgewijs meer nesten verloren, maar dat is tot nog toe zeker niet meer dan in andere jaren. Al met al lijkt het dus een behoorlijk goed weidevogeljaar te worden.

En dan is er nog het earrebarrenêst aan de Zandwielen. Dit jaar is de paal opnieuw in gebruik genomen door een koppeltje ooievaars. Na ruim een maand broeden zijn er inmiddels kuikens gesignaleerd! 

  • foto 1 (gemaakt in het weiland van mts. Bosma): een bijzonder beeld van een al bijna volwassen kievitkuiken die dat zelf nog niet zo ervaart en zich alsnog 'onzichtbaar' probeert te maken door zich plat in het gras te drukken.
  • foto 2: een joekel van een zwanenest in een boerensloot van Mts. klaver
  • foto 3: een scholeksternest in het weiland van Mts. Lieuwes
  • foto 4: een jong haasje in het weiland van Mts. Bosma
  • foto 5: een jong reekalfje, goed verstopt in het hoge gras in een weiland van Mts. Klaver.  

   

 

 

 

Lid worden van onze vogelwacht

Nu lid worden