Nieuws

Fûgelwacht Aldwâld - Plas-dras

Wij zien namelijk in de praktijk hoe waardevol plas-drasgebiedjes zijn voor de weidevogels. 

Plas-drasgebiedjes zijn stukken land die medio februari onder water worden gezet en gedurende het voorjaar onder water worden gehouden. Langs de randen en in het (ondiepe) water kunnen de vogels voedsel zoeken. Zeker in droge perioden is dat een uitkomst. De weidevogels, maar ook andere vogelsoorten als bijvoorbeeld eendachtigen, maken maar al te graag gebruik van deze gebiedjes. Ook zien we dat rondom deze gebieden meer nesten aanwezig zijn. Onze bestaande plas-drasgebieden liggen in 'De Koai' (Mts. Lieuwes) en in 'De Warren' op land van Mts. De vries en Mts. Klaver. In de Koai komt nog een plas-drasgebied (Mts. Cnossen) en ook aan de overzijde van kanaal 'De Zwemmer' op de landerijen van Mts. Bosma wordt mogelijk nog een plas-drasgebied ingericht. 

Het bestaande plas-drasgebied op het land van Mts. Lieuwes is uitgevoerd met een schelpeneilandje. Dat eilandje is erg in trek bij kluten, visdiefjes en (sinds afgelopen jaar) ook kokmeeuwen. Het afgelopen jaar telden we op dit mini-eilandje maar liefst 38 nesten, waarvan:

  • 9 x kluut,
  • 13 x visdief en
  • 16 x kokmeeuw 

Door Renze de Jager zijn mooie filmbeelden gemaakt. Deze beelden staan op youtube en kunt u bereiken door op de navolgende link te klikken: https://www.youtube.com/watch?v=fltO3aw_lXk

Lid worden van onze vogelwacht

Nu lid worden