Nieuws

Fûgelwacht Aldwâld - Resultaten nazorgseizoen 2022

Meteo

Het weer is altijd van grote invloed op het broedsucces van de weidevolgels. Hieronder (evenals eerdere jaren) een overzicht van de meteo-omstandigheden in de periode van begin februari tot eind juni. De maanden maart en mei van 2022 waren vrij zacht, april daarentegen was juist wat koeler.

De hoeveelheid neerslag is misschien wel belangrijker dan de temperatuur. Met name droogte heeft een negatieve invoed op het uiteindelijke broedsucces. Aanvankelijk zag het er wel wat zorgelijk uit. De maand maart was zeer droog, met een recordhoeveelheid zonuren. Begin april viel er gelukkig wel de nodige neerslag, al was dat deels in de vorm van (natte) sneeuw. De hoeveelheid neerslag in mei was redelijk in lijn met het langjarige gemiddelde en ook meer over de maand verspreid. 

 

 

Nesten en broedparen

Het aantal getelde nesten en broedparen is gegeven in de afbeelding hieronder. Ook de resultaten over de voorgaande jaren zijn gegeven. De resultaten bevestigen het beeld dat we zelf ook hadden, namelijk een redelijk gemiddeld jaar. Niet weergegeven zijn de verliezen. De grootste oorzaak van verloren nesten is over het algemeen de predatie. Hoewel we daar ook het afgelopen jaar last van hebben gehad, bleef dat gelukkig wel enigszins binnen de perken.

 

Alarmtellingen

Met de alarmtellingen wordt in beeld gebracht hoeveel jongen er uiteindelijk ook daadwerkelijk groot worden. De alarmtellingen zijn met name afgestemd op de grutto. Voor de vroege weidevogels, met name de kievit, kunnen er geen directe conclusies aan worden verbonden. Dit omdat een deel van de kieviten de jongen (met name tijdens de tweede en derde telronde) dan al groot heeft gebracht.

 

 

Lid worden van onze vogelwacht

Nu lid worden