Nieuws

Fûgelwacht Aldwâld - Rondje 'bouw'

Zwarte grond, bouwland en maïsland, blijven bijzonder in trek bij zowel de ljip, als de strânljip. Vorige week hebben een 'rondje bouw' gedaan. Dat leverde het mooie aantal op van 8 nesten van de ljip en 2 van de strânljip.

Op de terugweg vonden we nog een verkeersslachtoffer. Langs de kant van de weg lag een dode wezel. De wezel is het 'kleine broertje' van de hermelijn. In zomervacht lijken beide erg veel op elkaar. Het verschil zit in de details....de hermelijn is iets groter en heeft een zwarte staartpunt. In de winter heeft de hermelijn een witte vacht (met zwarte staartpunt) en is het verschil veel duidelijker. 

Zowel de wezel als de hermelijn behoren tot de marterachtigen en het zijn bijzonder felle rovertjes. Door de BBC is mooi in beeld gebracht hoe een hermelijn (stoat in het Engels) een konijn weet te verschalken. Het filmpje is te bekijken via de volgende link: https://www.youtube.com/watch?v=HNbqvqf3-14

Overigens hebben we in ons gebied De Wurden dit jaar bijzonder veel last van predatie van nesten door de hermelijn. Zie wat dat betreft ook ons nieuwsbericht van 19 april.

 

 

 

Lid worden van onze vogelwacht

Nu lid worden