Nieuws

Fûgelwacht Aldwâld - Tijdelijk onderkomen voor zwaluwen brug Aldwâldemersyl

De brugvervanging heeft wel wat voeten in aarde gehad en ook is er in de media al de nodige aandacht voor geweest. Het aanvankelijk idee was om de brug te vervangen door een tweedehands exemplaar uit Ritsumazijl. Een geheel circulaire brug dus. Dat idee moest jammer genoeg worden losgelaten, omdat de kwaliteit van het tweedehands brugdeel niet goed genoeg meer was. Nu wordt een nieuwe brug aangebracht. Onlangs zijn de werkzaamheden hiertoe gestart.

Sinds jaar en dag vinden zwaluwen een droog onderkomen onder het brugdek en bouwen daar fraaie nesten. Dit jaar zal dat, in verband met de werkzaamheden aan de brug, niet gaan en zullen ze (na terugkeer uit Afrika) moeten uitkijken naar een vervangend onderkomen.

Daarvoor hoeven ze nu niet ver meer te zoeken. In overleg met de gemeente Noardeast-Fryslân is door Fûgelwacht Aldwâld op zaterdag 28 maart een tijdelijk onderkomen voor de zwaluwen gerealiseerd. De fûgelwacht mocht daarvoor gebruik maken van het weiland van H. Posthusmus, waardoor het onderkomen op een ideale locatie, op korte afstand van de brug en direct aan het water kon worden geplaatst.

Het tijdelijke, maar functionele, onderkomen is door het Aldwâldemer Klussenbedrijf W. Bosch gemaakt, naar een ontwerp/schets van bestuurslid Bouwe Rekker van de fûgelwacht. Naast nestelgelegenheid voor de boerenzwaluw biedt het ook nestgelegenheid voor huiszwaluwen.

Op de foto: bestuurslid Bouwe Rekker en Willem Bosch samen met zoon Timme Jarno

Lid worden van onze vogelwacht

Nu lid worden