Fûgelwacht Aldwâld - Nazorgresultaten 2019
In de tabel hierboven is van de hoofdsoorten (kievit, grutto, scholekster en tureluur) een overzicht gegeven van de in 2019 getelde nesten en broedparen binnen het wachtgebied Aldwâld.
Het voorjaar begon vroeg afgelopen jaar. In februari was het droog en recordwarm, met als gevolg dat de kievitten al heel vroeg aan de leg waren.
Met name de eerste weken van maart was het onstuimig weer, met veel harde wind en veel regen. April begon wisselvallig, met warme en koudere dagen. Het vervolg van het voorjaar was het relatief warm, maar ook weer erg droog. De grutto’s en tureluurs begonnen door de droogte behoorlijk laat met het leggen van eieren. Een deel lijkt zelfs helemaal niet meer aan de leg te zijn geraakt. Het aantal getelde nesten en broedparen van de kievit, grutto en tureluur lag binnen ons wachtgebied dan ook lager dan voorgaande jaren. Daar tegenover staat dat het erop lijkt dat er toch nog behoorlijk veel jongen zijn groot gebracht. Al met al hoeven we dan ook niet heel ontevreden te zijn. De scholekster, die altijd wat later is met broeden, lijkt baat te hebben gehad bij het zachte weer in mei en juni. Maar misschien nog wel belangrijker de beperkte predatiedruk. In 2019 zijn er binnen het wachtgebied Aldwâld minder nesten gepredeerd dan in voorgaande jaren. Een mogelijke verklaring hiervoor is het grote aantal muizen dat de winter heeft overleefd en voor de predatoren als 'fast food' beschikbaar was.
In onderstaande tabel en grafiek zijn de resultaten gegeven van de alarmtellingen. Aanvullend is van het voorjaar van 2019 een grafiek met meteodata gegeven.